Voor het eerst beleggen? Dit moet je weten

Beleggen voor beginners
Beleggen voor beginners
12 april 2022 15 april 2022 6 minuten 0 reacties

Wat is beleggen?

Beleggen is het investeren van geld. Je investeert geld in de hoop dat jouw inzet meer waard wordt. Geld beleggen kan op verschillende manieren: zo kun je beleggen in aandelen, maar ook in obligaties of een beleggingsfonds. Ook beleggen veel mensen in vastgoed. Het beleggen in cryptovaluta is een opkomende trend. Bij al deze beleggingsvormen draait het om hetzelfde: geld inzetten zodat het na verloop van tijd meer waard wordt. Beleggen is dan ook de manier om voor de lange termijn vermogen op te bouwen.

De voordelen van beleggen

Waarom is het aantrekkelijk om te starten met beleggen? In de eerste plaats is het mogelijk om rendement op te bouwen: dit is de winst die je maakt met beleggen. Veel mensen hebben spaargeld op de bank staan, maar er gebeurt dan niets met het geld. Je betaalt daarnaast ook nog rente, waardoor het een stuk minder aantrekkelijk is om je geld zomaar op de bank te laten staan. Bij beleggen investereer je je geld, waardoor je de kans hebt om hier winst mee te behalen. Beleggen is vaak een lange termijn investering, omdat je meer kans hebt op winst als je langer wacht. Wat zijn andere voordelen van beleggen?

 • Passief inkomen: wanneer je zelf geen ervaring hebt met beleggen kun je dit overlaten aan een vermogensbeheerder. Je gaat hierdoor geld verdienen zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen.
 • Beschikbaar vermogen: het is altijd mogelijk om je beleggingsproducten te kopen en te verkopen. Je vermogen is altijd beschikbaar. Hoewel een belegging succesvoller is wanneer je deze lange tijd aanhoudt, kun je het altijd weer vrij maken.
 • Rendement-op-rendement effect: kies je voor lange termijn beleggen, dan ga je uiteindelijk een rendement-op-rendement effect creëren. Het rendement kan in dit geval later worden herbelegd, waardoor je vermogen toeneemt.

Starten met beleggen: zo moet je beginnen

Beleggen is een interessante manier om je vermogen te laten groeien. Maar hoe moet je deze start maken? Het is belangrijk om te weten waar je moet beginnen en hoe je op een succesvolle manier begint met beleggen. Beleggen voor beginners: hier lees je hoe je in 6 stappen start met beleggen.

Stap 1: Gebruik alleen geld dat beschikbaar is

Het is een van de belangrijkste regels bij beleggen en daarom ook de eerste stap. Ga alleen geld beleggen dat je kunt missen. Het is van tevoren dan ook belangrijk om te weten of je geld hebt dat je kunt beleggen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je niet al je spaargeld investeert, maar houd altijd iets apart. Mocht er iets onverwachts gebeuren, dan heb je nog steeds geld beschikbaar. En omdat je altijd risico loopt, ben je niet al je geld kwijt wanneer een belegging niet uitpakt zoals je had gehoopt.

Stap 2: Doe je research

Beleggen doe je niet zomaar 1-2-3. Het is belangrijk om te weten wat het precies inhoudt, wat je mogelijkheden zijn en wat jij een prettige manier van beleggen vindt. Ontdek de verschillende soorten beleggingsvormen en de mogelijkheden die je hierin hebt. Hoe beter je je voorbereid, hoe makkelijker het is om te gaan starten met beleggen.

Stap 3: Kies de manier van beleggen

Er zijn grofweg twee manieren waarop je kunt beleggen. Je kunt dit zelf doen via een online broker, maar het is ook mogelijk om dit te laten doen door een vermogensbeheerder. Beide hebben hun voor- en nadelen. Hier vind je een handig overzicht van de voor- en nadelen waar je mee te maken krijgt:

  Zelf beleggen Beheerd beleggen
Voordelen
 • Je hebt volledig beheer over de beleggingen en je kunt dan ook gemakkelijk zelf beslissingen maken.
 • Door de komst van online brokers is het een stuk toegankelijker om zelf te gaan beleggen.
 • Het is goed mogelijk om met lage bedragen te beginnen.
 • Je kunt het beleggen overlaten aan een expert, die alles weet over succesvol beleggen. Zo heb je er zelf geen omkijken naar.
 • Je kiest voor een solide rendement, omdat een expert voor jou gespreid gaat beleggen.
Nadelen
 • Je hebt financiële kennis nodig om te starten met beleggen.
 • Het kost je meer tijd om je te verdiepen in beleggen en om hiermee aan de slag te gaan.
 • De kosten voor het inzetten van een expert liggen hoog. Hier ben je veel geld aan kwijt.
 • Omdat je zelf geen omkijken hebt naar de beleggingen, heb je ook veel minder inzicht in wat er precies gebeurt met je geld.

Stap 4: Een broker kiezen

Of je nu kiest voor zelf beleggen of beheerd beleggen: je hebt een broker nodig waar je kunt starten. Beleggen gebeurt op de beurs en een broker is dan ook een Engelse term voor beurshandelaar. Het is een tussenpersoon die het mogelijk maakt om zelfstandig te handelen op de beurs. Een broker biedt toegang tot een online beleggingsplatform. Er zijn veel verschillende soorten brokers. Hier vind je een overzicht van de meest bekende partijen:

 • DEGIRO: een van de grootste brokers in Europa, lage handelstarieven en veel verschillende beleggingsvormen.
 • eToro: een zeer innovatieve broker, maakt het mogelijk om een succesvolle handelsstrategie van andere beleggers te kopiëren.
 • FXFlat: eersteklas online broker met een hoge betrouwbaarheid die voldoet aan de hoogste normen.
 • NAGA: handige belegginsapp voor zowel beginners als gevorderden.

Wat is het verschil tussen een broker en een bank? Banken richten zich op tal van financiële producten en diensten en hebben daarnaast ook een eigen beleggingsfonds, terwijl een broker zich alleen richt op beleggen. Een broker biedt vaak de mogelijkheid om tegen lage kosten zelf te beleggen. Dit is dan ook de reden dat veel starters kiezen met zelf beleggen bij een online broker.

Stap 5: Open een rekening

Wanneer je eenmaal een broker hebt gekozen om bij te gaan beleggen, kan het heel snel gaan. Je kunt bij een broker een account aanmaken en aan de slag gaan met het openen van een rekening. Het is belangrijk om je van tevoren te verdiepen in beleggen, maar je kunt ook kiezen voor een broker waarbij het mogelijk is om een demo-account te openen. Op deze manier kun je eerst gewend raken aan de mogelijkheden en het beleggen, zonder dat het om echt geld gaat. Daarna kun je een echte rekeing openen, hier geld op zetten en dit geld gebruiken om te starten met beleggen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een broker? Behalve het demo-account kun je ook kijken naar zaken zoals de tarieven, de mogelijkheden, de service en de aanwezigheid van een welkomstbonus. Hier kun je brokers op vergelijken: kijk naar de top 3 beste brokers van dit moment om te ontdekken welke brokers op dit moment de beste zijn op basis van de genoemde punten.

Stap 6: Start met beleggen

Nu je eenmaal een account hebt, kun je gaan beginnen met beleggen. Bekijk de verschillende soorten beleggingsvormen en wat voor jou interessant is om mee te starten. Vaak wordt de tip gegeven om de beleggingen te spreiden. Aandelen kopen van maar één bedrijf is mogelijk, maar het risico op verlies ligt dan een stuk hoger. Je kunt er beter voor kiezen om beleggingen te spreiden, zodat je minder risico loopt. Als een belegging fout gaat, vangen de andere beleggingen dat verlies op.

Houd rekening met voorspellingen van analisten en beleggingsexperts. Zij kunnen aangeven welke kant de beurs opgaat en dit doen ze met uitgebreide analyses. Het is vooral belangrijk om op je eigen gevoel af te gaan en je hierdoor niet teveel te laten beïnvloeden. Zorg dat je jouw research doet over de mogelijkheden. Zodra je eenmaal begint met beleggen, ga je aan de slag met het opbouwen van je vermogen!

Reacties (0)

Geen reacties gevonden…

Plaats reactie