Ontdek alles over ETF's, obligaties en meer

Dit zijn de meest populaire beleggingsvormen
Dit zijn de meest populaire beleggingsvormen
20 april 2022 3 minuten 0 reacties

De kans is groot dat jij nu al aan beleggen doet

Beleggen kan op heel veel manieren. De kans is groot dat je op dit moment zelf aan het beleggen bent. Want sparen is namelijk een vorm van beleggen. Het is wel een vorm die op dit moment weinig oplevert vanwege de hoge rentes die worden berekend. Wanneer je graag je vermogen wilt uitbreiden, is het aantrekkelijk om op zoek te gaan naar een verdienstelijke vorm van beleggen. Dit is mogelijk op diverse manieren. Wat zijn de meest gangbare en populaire vormen van beleggen? Dat leggen we hier aan je uit.

Aandelen

Aandelen zijn de meest bekende en ook meest populaire vorm van beleggen. Met het kopen van een aandeel van een bedrijf ben je als het ware een mede-eigenaar. Je hebt recht op een deel van de winst van het bedrijf. Wanneer het goed gaat met een bedrijf en er veel winst wordt gemaakt, dan wordt jouw aandeel ook meer waard. Je kunt er dan voor kiezen om jouw aandeel te verkopen. Aandelen zijn een vorm van beleggen op de lange termijn. De waarde van een aandeel verandert continue en is voor de korte termijn lastig te voorspellen. Het is wel belangrijk om je research te doen en een aandeel te kopen van een bedrijf dat een gunstige toekomst in het vooruitzicht heeft.

Obligaties

Het kopen van obligaties is een andere bekende vorm van beleggen. Obligaties zijn leningen aan de overheid of een onderneming. In ruil voor de investering ontvang je een rente over het bedrag dat je uitleent. Deze rente wordt altijd op een vaste datum uitgekeerd. Soms staat de hoogte van de rente vast, soms is deze variabel. Ben je op zoek naar een vorm van beleggen met weinig of lage risico's? Dan is beleggen in obligaties zeker een optie.

Opties

Beleggen in opties is ook een van de mogelijkheden. Je koopt hierbij het recht om een aandeel te kopen of verkopen voor een vooraf bepaalde prijs. Het gaat om een vast pakket van 100 aandelen. Er zijn twee verschillende soorten opties:

  • Call-optie: hiermee heb je het recht om aandelen te kopen tijdens een bepaalde periode. De prijs voor de aandelen en de bepaalde periode worden vooraf afgesproken.
  • Put-optie: hiermee heb je het recht om aandelen te verkopen tijdens een bepaalde periode. De prijs en periode worden ook vooralf bepaald en kunnen niet meer veranderd worden.

Futures

Beleggen kan in tal van zaken: waaronder grondstoffen zoals goud, zilver of olie. Beleggen in deze zaken gebeurt middels futures. Dit zijn overeenkomsten waarmee je belegt in de waardeverandering van een grondstof. Er zijn twee soorten futures:

  • Future long: je koopt een future long als je denkt dat de waarde gaat stijgen. Bij elke stijging maak je winst, bij elke daling maak je verlies.
  • Future short: je koopt een future short wanneer je denkt dat de waarde gaat dalen. Je verliest geld als de waarde stijgt en je maakt winst als de waarde daalt.

Turbo's

Turbo's zijn een populaire vorm van beleggen. Je kunt hiermee, zoals de naam doet vermoeden, versneld beleggen in zowel obligaties als aandelen, maar ook valuta en grondstoffen. Dit gebeurt middels een hefboom. De hefboom zorgt ervoor dat winst of verlies hoger is dan bij een normale belegging. De kosten voor inleg zijn lager, terwijl de kans op winst of verliest hetzelfde is als een normale belegging. De winst en het verlies kunnen wel hoger uitpakken.

Beleggingsfondsen

Met een beleggingsfonds kies je voor een verzameling van aandelen, obligaties of een mix van beide. Je belegt je geld niet in één bedrijf, maar in meerdere bedrijven. Het voordeel is dat je geld gespreid wordt waardoor je minder risico loopt. Wel geef je de beleggingen uit handen en worden deze door het fonds beheerd. Je betaalt hiervoor beheerkosten en daarnaast heb je zelf minder grip op de beleggingen.

Welke vorm van beleggen spreekt jou het meest aan? De vele mogelijkheden zorgen ervoor dat je gemakkelijk iets kunt vinden dat bij jou situatie en voorkeuren aansluit. Verdiep je van tevoren goed in de mogelijkheden zodat je zeker weet dat je de beste vorm van beleggen kiest!

Reacties (0)

Geen reacties gevonden…

Plaats reactie